dilluns, 26 d’abril del 2010

Gafarró

Cas: Verdecillo/ It: Vercellino
Gal: Xirín/ Fr: Serin cini
Basc: Txirriskilla/ Ang. Serin
Por: Serino/ Al: Girlitz

Identificació: 11 cm. El fringíl.lid més petit d´Europa, amb bec rabassut i carpó groc brillant a l´adult. Mascle distintivament verdós, fortament ratllat al dors i flancs, amb front, cella i zona anterior de les parts inferiors grogues, i doble franja alar groga pàl.lida. Femella més apagada, amb dors més marronós i parts inferiors més grises. Inmatur molt més apagat, amb ratlles marrons sobre fons de color d´ant; no té carpó groc. Silueta de vol molt compacta; vol ràpid, ondulant. Sociable; marcadament terrestre.

Espècies similars: Lluer, que cal consultar; també Canaris, S. canaria, escapats, que són més grans, amb cua més llarga, parts superiors més grises i sota del cos més groc, i Gafarró de Front Groc, S. mozambicus, que és de la mateixa mida, amb marques facials negres i parts inferiors completament grogues.

Veu:Cant diagnòstic, una dringadissa xiuxiuejant, ràpida i prolongada, barrejada amb refilets; emès des d´un posader elevat o en vol de cant de tipus Verdum. Els reclams inclouen un refilet ràpid i sec en vol, "si-tui-tui" o "ti-lil-lit", un dur "txit-txit-txit" com de Cargolet i un líquid "tsuuiit" en alarma.

Hàbitat: Parcs, jardins, vinyes, etc, etc. Nia en arbres, parres, petits arbustos.