diumenge, 1 d’abril del 2012

Colom.




Colom, és el nom comú de cadascun dels membres d’una família d’aus, amb 309 espècies i 49 gèneres, distribuïts per tot el món a excepció de l’Àrtic i l’Antàrtida; són especialment abundants en les regions càlides. El fòssil de colom més antic té 30 milions d’anys.
Hom creu que totes les races de colom domèstic (Columba livia domestica) procedeixen del colom roquer (Columba livia), espècie originària d’Euràsia. De totes maneres, el colom roquer s’ha hibridat amb altres espècies de coloms a diferents parts del món. El colom roquer és eumètric (l’eumetria en els coloms és de 250-300 g), i les seves proporcions són mediolínies. El bressol de la domesticació es localitzaria en una àrea que ocuparia tot el Pròxim Orient, en una franja que aniria de Turquia a l’antiga Pèrsia, tot envoltant la Mediterrània fins a Egipte. La domesticació hauria tingut lloc fa uns 5000-10000 anys. A la península Ibèrica les primeres referències de coloms domèstics són del segle XI a.C., a Cadis.
Tots els coloms prefereixen viure en grup, fins i tot els que volen en solitari, com és el cas del Refilador Ull de Peix o, més marcadament, el colom d’Escampadissa balear. El colom roquer és un ocell gregari que, en estat salvatge, viu en colònies i sempre realitza els vols en grup (falcat), menys en les parades nupcials, en què els fa en parelles.
En els coloms trobem una gran varietat, sorgida de les diferents utilitzacions, gustos, influències històriques, i potenciada pels encreuaments i la selecció. Aquesta varietat s’expressa en el pes, la grandària, l’edat de maduresa sexual, el color del plomatge, els guarniments específics, la veu, el vol o la capacitat d’orientació.

Font: Jordi.Jordana (http://www.rac.uab.es)